Hoe houden we de langdurige zorg toegankelijk en betaalbaar voor diegenen die echt zorg nodig hebben? Digitalisering en zorgtechnologie spelen een grote rol bij het oplossen van dit vraagstuk. Op deze pagina leest u wat onze visie is op digitalisering en zorgtechnologie. Ook leest u hoe we innovatie ondersteunen.
Wat is digitale zorg?
Digitale zorg gaat voor ons over de inzet van alle digitale mogelijkheden om passende en doelmatige zorg te leveren. Het vertrekpunt voor het organiseren en inrichten van zorg is: digitaal als het kan. Zorgaanbieders zijn voor ons partners in vernieuwing. We geloven dat succesvolle innovatie wordt gerealiseerd door samenwerking en het opschalen van bewezen effectieve innovaties. We stimuleren zorgaanbieders om het potentieel van innovaties bij andere zorgaanbieders te benutten. Ook moedigen we het ontwikkelen van nieuwe zorgtechnologie-toepassingen aan. Dit draagt bij aan toekomstbestendige langdurige zorg met focus op arbeidsbesparende interventies.
Financieringsmogelijkheden Menzis Zorgkantoor
Als gecontracteerde zorgaanbieder krijgt u van ons ondersteuning bij het digitaal inrichten van zorg en het toepassen van zorgtechnologie. U kunt in aanmerking komen voor opslagen in onze modules en transitiemiddelen aanvragen.
Opslagen in de modules
Wilt u de inzet van digitale zorg in uw zorgorganisatie opschalen? Schrijf u dan in voor de module ‘Digitaal als het kan’ van het regionale inkoopbeleid. U komt dan in aanmerking voor opslagen op het basistarief. Na uw inschrijving beoordelen we uw plan van aanpak en maken we afspraken. Deze afspraken gaan over het meten van klanttevredenheid, kwaliteit, kosten en arbeidsbesparing. Én het actief delen van kennis over resultaten en knelpunten. Als u voldoet aan de voorwaarden, kennen we de opslag vanuit de module toe bij de nacalculatie. Informatie over de beschikbare modules en de voorwaarden vindt u in ons regionaal inkoopbeleid 2024-2026.
Transitiemiddelen aanvragen
Samen met zorgaanbieders werken we aan duurzaam toegankelijke langdurige zorg voor iedereen die het nodig heeft. Daarom stellen we transitiemiddelen beschikbaar. We geven financiële steun aan projecten die:
- regionale samenwerking door zorgaanbieders vergroten
- de zorgtransformatie in de langdurige zorg vormgeven door het stimuleren van het scheiden van wonen en zorg.
Wilt u voor uw project aanspraak maken op transitiemiddelen? Dan bespreken we graag het projectplan met u en maken afspraken. Deze afspraken leggen we vast in een overeenkomst. Neem contact op met uw inkoper om de mogelijkheden en ontwikkelingen in uw regio te bespreken en af te stemmen welke rol uw organisatie hierin kan vervullen. Voor meer informatie over het regionale beleid voor transitiemiddelen verwijzen wij u naar Bijlage B van het regionaal beleid.
Extra financieringsmogelijkheden
Voor het implementeren van digitale toepassingen en zorgtechnologie kunt u gebruikmaken van programma’s en subsidieregelingen. Hieronder noemen we de STOTZ en de ZonMW:
STOTZ
De Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) moet een extra impuls geven aan de inzet van hybride of digitale processen. Doel is het stimuleren van de beweging langer thuis en het ontlasten van zorgmedewerkers. De stimuleringsregeling loopt van 14 mei 2024 tot en met 20 december 2024. Met deze regeling kunt u tot € 25.000 subsidie krijgen als u in de beginfase zit en tot € 750.000 voor het evalueren en opschalen van een bestaand idee.
ZonMw
Met gerichte subsidieprogramma’s stimuleert ZonMw innovatie in de gezondheidszorg. ZonMw programmeert en financiert onderzoek en vernieuwing in gezondheid, zorg en welzijn. Ook stimuleert ZonMw het gebruik van deze kennis en signaleert kennisbehoeftes.
Platforms en online informatie
Samenwerken en bewezen effectieve innovaties opschalen, vergroten de kans op succesvolle innovatie in uw zorgorganisatie. Maak gebruik van de beschikbare kennis, databanken en informatie over digitale zorg en zorgtechnologie. Hieronder vindt u voorbeelden van kennisplatforms en informatiebronnen: