Crisiszorg regelen in de Gehandicaptenzorg
Organisaties in de verstandelijke gehandicaptensector hebben sinds 1 januari 2020 de wettelijke taak de crisisbeoordeling en -opvang van (L)VG-cliënten te regelen. Dit hangt samen met de inwerkingtreding van de WZD en WvGGZ waarbij de rol van de crisisdiensten GGZ is veranderd.
Het Noordelijk Platform Gehandicapten Zorg (NPGZ: www.npgz.nl) heeft het initiatief genomen IBS voor de provincies Drenthe, Groningen en Friesland uniform te regelen. Er is inmiddels een pool van beschikbare artsen VG vanuit de aangesloten NPGZ-organisaties die deze taak hebben opgepakt.
Hier vindt u de procedures voor de IBS beoordeling overdag en de IBS consultatie in de avond, nacht en weekend volgens welke we werken.
In geval van crisis
Is er sprake van een crisis bij iemand met een handicap? Dan geldt het protocol voor gehandicaptenzorg. Alleen de verwijzer (bijvoorbeeld huisarts, MEE, Bureau Jeugdzorg of een andere professional) kan contact opnemen met de crisisregisseur in de regio.
Crisisregisseur regio Twente of Arnhem
U kunt contact opnemen met de Crisisregisseurs. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 088 222 44 30 of via crisisregisseur@menzis.nl.
Crisisregisseur regio Groningen
U kunt contact opnemen met de crisisregisseurs:
Buiten kantooruren is de crisisregisseur niet beschikbaar, de cliënt blijft in zorg bij de aanmelder. Als de aanmelder inschat dat de cliënt in crisis een IBS gaat krijgen, neemt de aanmelder direct contact op met de crisisdienst van de GGZ in de regio. U vindt de contactgegevens van de regionale GGZ -crisisdienst onderaan deze pagina.
De regeling crisisopname is als bijlage toegevoegd aan het Voorschrift Zorgtoewijzing. Menzis Zorgkantoor heeft aanvullend daarop een Crisisprotocol Gehandicaptenzorg geschreven die dient als richting voor het stroomlijnen van de crisisopnamen.