Goed werkgeverschap
Door de druk op deskundig zorgpersoneel en het groeiend aantal vacatures in de zorg, staat de arbeidsmarktproblematiek hoog op onze agenda. Naast nieuwe instroom organiseren, is het van groot belang dat zorgaanbieders het bestaande personeel blijven binden en boeien aan de organisatie en daarmee aan zorg. Menzis Zorgkantoor ziet het als één van haar taken om Goed werkgeverschap te stimuleren bij zorgaanbieders. Goed werkgeverschap houdt onder meer in dat je als werkgever actief kijkt hoe je, passend bij verschillende behoeften en karakteristieken van medewerkers, het werk kunt organiseren en faciliteren. Voor een veilige en gezonde werkomgeving zorgen werkgever en werknemer in beginsel samen. In grote lijnen komt het erop neer dat goede werkgevers:
- de duurzame inzetbaarheid van werknemers stimuleren;
- onbalans tussen werk en privé voorkomen;
- hun werknemers uitdagend werk en ontwikkeling bieden;
- preventie stimuleren.
Een duidelijke visie en goed uitgedacht beleid is hierin onontbeerlijk om op aanbiedersniveau lading te geven aan het begrip goed werkgeverschap. In 2021 is goed werkgeverschap van personeel onderdeel van de dialooggesprekken die we met zorgaanbieders houden.
Medische Generalistische Zorg
Binnen de Menzis regio’s zijn diverse signalen bekend over afnemende beschikbaarheid en organiseerbaarheid van zorg die huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten verlenen aan mensen met een indicatie op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz).
Wij stimuleren zorgaanbieders om de beschikbare capaciteit aan medische disciplines optimaal in te zetten. Bijvoorbeeld door taakherschikking en samenwerking in de regio. Het afgelopen jaar zijn er diverse initiatieven ontstaan, waarbij regionaal invulling is gegeven aan vraagstukken rondom triage en zorginzet, voor zowel overdag als buiten kantooruren. Wij stimuleren deze initiatieven en zien dit als een noodzakelijke stap naar de toekomst om zorg in de regio’s voor alle burgers te waarborgen.
Ook op landelijk tafels is er aandacht voor dit thema. In november 2020 is er een convenant gesloten voor de gehandicaptenzorg. Met als doel gezamenlijk de medische generalistische zorg beter toegankelijk te maken. Hiermee hopen zij goede randvoorwaarden te creëren voor deze zorg en de zorgverleners beter te faciliteren. Ook ZN heeft namens de zorgkantoren dit convenant ondertekend.
Daarnaast heeft de NZa het advies over de positionering van de medisch-generalistische zorg gepubliceerd. De NZa doet in haar onderzoeksrapport twee aanbevelingen om knelpunten bij medisch-generalistische zorg te verminderen. Ten eerste beveelt de NZa aan samenwerkingsafspraken te stimuleren. Ten tweede beveelt de NZa aan om medisch-generalistische zorg in de Wlz of Zvw onder te brengen. Menzis Zorgkantoor vindt het van belang dat de medisch-generalistische zorg beschikbaar is voor alle Wlz klanten in de regio.
Tijdens de landelijke bijeenkomst duurzame medische zorg kwamen mooie voorbeelden van het optimaal samenwerken tussen de huisarts en S.O. arts naar voren.
Huisarts in het Verpleeghuis
Het vinden van een specialist ouderenzorg (SO) is voor zorgorganisaties moeilijk. De regio Midden Holland heeft de oplossing gevonden en vertelt over hoe een huisarts met veel ervaring in de medische zorg voor ouderen een deel van de taken van de SO op zich neemt. Door goede contractuele afspraken is er duidelijkheid over de verantwoordelijkheid van alle partijen en vindt er optimale inzet van alle specialismen plaats.
Triage app als regionale infrastructuur voor samenwerking
Triage is een noodzakelijke voorwaarde voor zorg op afstand en samenwerking in de regio. In diverse zorgorganisaties die gezamenlijk een triage-app hanteren die als hulpmiddel dient voor de infrastructuur voor regionale samenwerking over de grenzen van beroepsgroepen heen. NAAST Medisch Service Centrum is een initiatief in de Achterhoek en in Groningen is er Zorg na Zorg, een hulpmiddel die inzicht geeft in de beschikbare Wlz capaciteit.