Vanaf 2025 kunnen laag volume, hoog complex zorgaanbieders (LVHC) met een regionaal expertisecentrum (REC) of doelgroep expertisecentrum (DEC) consultatie en advies (C&A) leveren aan cliënten die buiten een REC of DEC in een ander verpleeghuis verblijven. Dit geldt voor de LVHC-doelgroepen Korsakov, Huntington, GP+ en DZEP. Deze zorgaanbieders kunnen de geleverde zorg declareren met de nieuwe prestaties voor de consultatie- en adviesfunctie uit de Beleidsregel prestatiebeschrijvingen en tarieven gespecialiseerde zorg Wlz 2025 - BR/REG-25133a. De NZa publiceert deze beleidsregel op 19 december 2024.
Voor deze prestaties heeft VWS voor het jaar 2025 € 4,5 miljoen beschikbaar gesteld binnen het landelijke beschikbare Wlz-budget (macrokader). Zorgkantoren hebben daarom aanvullende inkoopvoorwaarden opgesteld om regie te kunnen voeren op de totale uitgaven voor deze C&A-zorg. Deze aanvullende voorwaarden zijn afgestemd met VWS, NZa, ActiZ en een vertegenwoordiging namens de doelgroepennetwerken. Deze zijn opgenomen in het ZN-document bijlage 4 aanvullende inkoopvoorwaarden. De zorgkantoren publiceren de nieuwe versie van deze bijlage 4 op hun website.
Het huidige C&A-beleid en de gevonden financiering zijn vooralsnog alleen voor het jaar 2025. Om de effecten en een eventueel vervolg vanaf 2026 inzichtelijk te maken, is het nodig dat de ontwikkeling van de zorginzet inzichtelijk wordt gemaakt. Deze tijdelijke implementatie wordt gemonitord door ZN, NZa, de doelgroepnetwerken en VWS. Alle partijen hebben belangstelling voor de verwachte effecten en zijn benieuwd naar de financiële aspecten.
Informatie over het declaratietraject voor de LVHC-zorgaanbieders met een REC of DEC
- Het is waarschijnlijk pas vanaf 1 april 2025 mogelijk om deze nieuwe prestaties te declareren. We vragen de zorgaanbieders alle ingezette zorg met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2025 in de maand april te declareren. Wij informeren de zorgaanbieders met een REC of DEC als declareren toch eerder mogelijk wordt dan 1 april 2025.
- De zorgkantoren zorgen ervoor dat de zorgaanbieders met een REC of DEC deze nieuwe prestaties kunnen declareren (oftewel worden opengezet in het declaratiesysteem). De zorgaanbieder hoeft hiervoor geen actie te ondernemen.
- Deze nieuwe prestaties zijn toewijsvrij, waardoor het mogelijk is ook te declareren voor een cliënt die bij een ander zorgkantoor verblijft.
- De doelgroepnetwerken en zorgaanbieders zijn gezamenlijk verantwoordelijk om binnen het beschikbare financiële kader te blijven. Om dit goed te kunnen monitoren, is het noodzakelijk dat zorgaanbieders iedere maand declareren, ook al is een consultatie- en adviestraject nog niet afgerond.
Voor vragen verwijzen wij u naar de betreffende doelgroepnetwerken of uw inkoper van uw zorgkantoor.