Het Leefplezierplan richt zich op het mooier maken van de laatste levensfase van mensen in de zorg. Wat zijn de mogelijkheden als we ons minder door regels laten leiden? Het antwoord is overduidelijk: we ontdekken de verlangens van bewoners en helpen hen hier zo veel mogelijk bij. Dit kan soms botsen met de vele verantwoordings-en administratieve taken die daarbij horen.
Dit project is een samenwerking tussen Leyden Academy, VGZ Zorgkantoor, Zorggroep Elde Maasduinen, Azora en Menzis Zorgkantoor
Leefplezier = werkplezier
Werken volgens Leefplezier gaat over de aandacht voor de mens achter de bewoner, maar ook de mens achter de medewerker. Zeker in deze tijd waarin de arbeidsmarkt onder druk staat, is werkplezier erg belangrijk.
Je bouwt een relatie op met elkaar en vanuit dat vertrouwen kunnen medewerkers de echte verlangens (of: wensen en behoeften) van bewoners leren kennen. Het kunnen voldoen aan de verlangens van bewoners bij medewerkers leidt duidelijk tot meer werkplezier.
“Ik ondersteun van harte deze verandering in mindset waarbij je juist het leefplezier van de cliënt als uitgangspunt neemt. Het is heel mooi dat dat familie en naasten zo nauw betrokken worden in de zorg. Met hun inzicht en ondersteuning hoeven we bijvoorbeeld minder vast te leggen in overbodige lijstjes, zoals een voedselvoorkeurenlijst. Met [ont]Regel de Zorg gaan we de komende tijd aan de slag om meer van dit soort lijstjes kritisch tegen het licht te houden.” – Minister Helder
Meer buiten de lijntjes kleuren
Een voorwaarde om te werken aan leefplezier is het loslaten van strakke regels en verantwoordingsafspraken, zonder kwaliteit te verliezen. Want het juiste doen voor bewoners past niet altijd bij strakke protocollen. Door een paar aanpassingen kan een bewoner die graag wandelt maar kans heeft op vallen, toch veilig wandelen.
“Het is gelukt om binnen de huidige normatieve kaders de leefplezier-benadering samen met VGZ Zorgkantoor in te voeren op de twee locaties. We zien dat medewerkers hierdoor meer regelvrijheid ervaren én meer plezier in hun werk hebben. Deze benadering past heel goed bij zinnige zorg: het wordt eenvoudiger en sluit beter aan bij de behoefte van de cliënt. Onze wens is een brede verankering van de leefplezier-benadering binnen de verpleeghuissector.” – Jan Megens, Manager Menzis Zorgkantoor
Wilt u weten hoe Leefplezier werkt?
Er zijn tal van mooie, hartverwarmende voorbeelden van leefplezier of bekijk de film Met Liefde, waarin praktijkvoorbeelden bij ZGEM en Azora schitterend in beeld zijn gebracht.